S-330 Sampler Repair

I recently bought two Roland S-330 Samplers from a fellow musician at a synthesizer meeting for a reasonable price. Two things made me take them: Firstly, I´ve never owned a Roland S-series sampler and secondly one of them was declared defective. So that rose my ambition to get it fixed. And oh was I surprised about what was the cause of the error!

The previous owner told me that, when switching the unit on, the only thing happening was the LED of the disk drive lighting up. My initial thought was well, at least it still does something, so it can´t be too bad…

Checking it myself I also noticed that the Roll button LED was blinking very fast, and it was not a random flicker. It looked more like a clock-driven reset. My first assumption was that many times there is something wrong with the power supply, in a manner that, at a certain point of the boot process, the unit would draw so much current that a defective PSU would drop in voltage, thus causing a reset and put the unit into an infinite loop. So I was getting ready to recap the PSU but all voltages measured just fine, even under load. Also, all parts really looked okay, so it had to be something else.

So I dismounted the mainboard, performed a visual check of the top side and everything looked fine. Then I flipped it around to check for dull solder pads. And it was not very long until I discovered this:

S-330 mainboard w. troubling wire

S-330 mainboard with troubling wire

If you find it hard to locate it then maybe beauce someone used a blank piece of wire to bridge two points on the board. It was drawn between a pin of the floppy controller to an output of a transistor array. Maybe some kind of pull-up hijacking to fix an unreliable DMA controller. To be honest I did not investigate any further, because it was quite obvious that blank wire across the mainboard touching at least four other pins that where most likely not meant to be part of the equation would cause some sort of trouble… I could imagine that at the beginning this wire was arranged in such a way that it didn´t touch any other pin, but eventually did so, caused by bumps or similar movement. I really can´t believe that someone did this and then said ‘well, I tried something but it didn´t work’!

So at the end a simple fix. Replaced the short-cutter with an isolated wire and, surprise surprise… a working unit! And this one is even in better condition than the unit that was working all along, and to no surprise. Probably the faulty unit has been sitting in a rack unused long enough to prevent some parts from wearing out. The display is still bright like on the first day and the disk drive runs smoothely compared to the ‘ever working’ unit.

But I´m not going to stop here. I am planning on getting one of these MSX to USB adaptors for easy control of the unit. And also there is a schematic for a Roland DIN to VGA adaptor (Roland RGB-25I adaptor cable), so I want to try that out and see if I can hook the unit up to a standard flat screen.

Tagged with: , ,